Termenele pentru depunerea noii declaratii unice PFA

Image result for spreadsheet uses in business

Declaratia unica pentru persoanele fizice va fi o comasare a sapte formulare fiscale folosite in prezent, conform unui document prin care MFP a prezentat principalele schimbari care se vor face la declararea si plata impozitelor si contributiilor sociale. Masurile vor viza, in principal, persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, insa acestea vor acoperi si persoanele fizice fara venituri care vor sa fie asigurate in sistemul medical de stat.

Cele sapte declaratii care vor fi comasate sunt urmatoarele:

-D200-veniturile realizate din Romania

-D201-veniturile realizate din strainatate

-D220-venitul estimat/norma de venit

-D221-norme de venit-agricultura

-D600-venitul baza pentru CAS

-D604 -stabilire CASS persoane fara venit

-D605 -stopare CASS  persoane fara venit.

Termenul pentru depunerea declaratiei unice pe anul 2018 va fi 15 iulie, pentru definitivarea anului fiscal 2017 si estimare de venit pe 2018.  Incepand cu anul 2019, termenul de depunere va fi 31 martie, anul urmator celui in care se realizeaza venitul (definitvare an fiscal precedent si estimare an curent). Pana acum, erau doua termene de depunere a declaratiilor: 31 ianuarie, respectiv 25 mai.

Potrivit MFP, 964.166 de persoane ar urma sa fie obligate sa depuna noua declaratie unica pentru impozitul pe venit si contributiile sociale datorate.

Transmiterea declaratiei unice se va face atat prin depunerea in format tiparit (doar pentru 2018), cat si prin depunerea prin Spatiul Privat Virtual (SPV) si portalul e-guvernare.ro.

Totodata, autoritatile ar vrea ca, pentru anul 2018, sa introduca bonificatii pentru contribuabilii care-si achita mai repede obligatiile. Concret, sumele datorate ar urma sa scada cu:

-10%, daca declaratia unica se depune prin SPV si plata este efectuata integral pana la 15 iulie 2018;

-5%, daca declaratia unica se depune prin SPV si plata este efectuata integral pana la 30 septembrie 2018;

-5%, daca declaratia unica se depune la unitatile Fiscului si plata este efectuata integral pana la 15 iulie 2018;

-2%, daca declaratia unica se depune la unitatile Fiscului si plata este efectuata integral pana la 30 septembrie 2018.

Declaratia unica ar urma sa fie aplicata persoanelor fizice autorizate (PFA), persoanele fizice cu venituri din activitati independente, din profesii liberale, din chirii, din agricultura sau din investitii.

Sursa: www.avocatnet.ro, www.hotnews.ro, www.startupcafe.ro.

bannerT