Salariat vs. microintreprindere in 2018, care este varianta cu darile cele mai mici catre stat

total expert serv

De la 1 ianuarie 2018, contributiile sociale pentru pensii (CAS) si sanatate (CASS) au fost incluse in intregime in valoarea salariului brut, fiind trecute astfel in sarcina exclusiva a angajatului, in timp ce impozitul pe veniturile salariale a fost diminuat de la 16% la 10%. Cu toate acestea, trebuie reamintit faptul ca firma ramane in continuare cea care calculeaza, retine si plateste la bugetul de stat aceste contributii si impozite in contul salariatilor sai.

In contextul in care si regulile aplicabile microintreprinderilor au fost modificate, este asteptata o posibila migrare in perioada urmatoare a specialistilor de la statutul de salariati la inregistrarea unor societati comerciale, prin intermediul carora sa incaseze contravaloarea serviciilor prestate.

Un salariat achita urmatoarele contributii sociale si impozite:

  • - CAS de 25% din valoarea salariului brut;
  • - CASS de 10% din valoarea salariului brut;
  • - impozitul pe veniturile salariale in procent de 10%.

In acelasi timp, impozitarea aplicabila microintreprinderilor este mai redusa, fiind datorate urmatoarele plati la bugetul de stat:

  • - impozit pe cifra de afaceri in procent de 1%, in cazul in care firma are cel putin un salariat, sau 3%, in cazul in care firma nu are salariati;
  • - impozit pe dividende in procent de 5% din valoarea bruta a profitului repartizat in acest fel.
  • - Suplimentar, pentru dividendele incasate, persoana fizica poate fi nevoita sa plateasca si CASS de 10%.

Salariat are cele mai mari costuri: pentru a incasa un salariu net anual de 60.000 lei se platesc 44.892 de lei la bugetul de stat (cu 336 lei mai putin decat in 2017). Salariul brut este de 8.550 lei. La aceasta valoare s-au calculat cotele de contributii si impozit: 42.588 lei i se retin salariatului iar angajatorul plateste 2.304 lei.

Micro-intreprinderea cu salariat devine cea mai dezavantajoasa forma de organizare a unei afaceri in 2018. Nivelul de taxare este de peste 26% din venitul net.

Micro-intreprinderea fara angajat. Cea mai accesibila forma de organizare a activitatii in acest caz. Impozitul este de 3% din venitul brut plus impozitul pe dividende si CASS de 2.280 lei platit din dividendul net.

Surse: www.avocatnet.ro, www.gestiunepfa.ro, www.startupcafe.ro.

bannerT