S-a propus stergerea penalitatilor pentru firmele si persoanele fizice cu datorii la stat

amnistie

 

 

Guvernul pregateste facilitati pentru firmele si persoanele fizice cu datorii la stat. Conform presedintelui Comisiei de Buget-Finante din Senat:  “(…)se analizeaza posibilitatea introducerii unei amnistii fiscale pentru persoanele fizice si juridice care au datorii depasite la plata. Trebui sa gandim un proiect care ii vizeaza nu numai pe cei care au datorii la stat, pe rau platnici, ci si pe cei care s-au conformat. Daca acestia din urma, la final de an nu si-au achitat tot, sa facem niste reduceri. Vorbim de cei care din motive neimputabile lor nu au putut sa-si achite datoriile la Stat. Daca Statul le-a creat probleme si au intrat in aceasta situatie atunci trebuie sa beneficieze de anumite facilitati. Ma refer la intarzierea rambursarii TVA-ului, de exemplu. Nu vorbim despre rau platnici. Fiindca unul a platit la timp, iar altul nu a platit si ruleaza banii. Trebuie să fie un tratament egal in piata”.

 

Argumentele pentru aceste masuri sunt „stimularea conformarii voluntare a contribuabililor la plata obligatiilor fiscale si maximizarea incasarilor bugetare, stimularea mediului economic si, respectiv, diminuarea arieratelor bugetare”. Miscarea este similara cu facilitatile introduse de Guvernul Boc in 2011 si Cabinetul Ponta in 2015, cu aceleasi motivatii.

Astfel, noua facilitate fiscala va face ca firmele si persoanele fizice cu datorii catre stat cu termene de plata anterioare datei de 30 iunie 2017 sa fie scutite de penalitati si jumatate din dobanda acumulata, daca achita datoria principala pana la 30 septembrie, iar dobanda de 50% care le-a ramas de platit este achitata pana la finalul anului.

 

In ce conditii s-ar putea aplica aceasta initiativa:

– Stingerea pana la 30 septembrie 2017 a obligațiilor de plata principale cu termene de plata anterioare datei de 30 iunie 2017, indiferent de data stingerii acestora.

– Stingerea pana la data de 31 decembrie 2017 a cotei de 50% din dobanzile aferente obligațiilor de plata principale cu termene de plata anterioare datei de 30 iunie 2017, stabilite prin decizii de calcul comunicate.

– Stingerea pana la data de 31 decembrie 2017 a obligatiilor de plata principale curente administrate de ANAF cu termene de plată cuprinse între 1 iulie-31 decembrie 2017, impreuna cu accesoriile calculate pentru eventuale intarzieri la plata acestor obligatii principale, stabilite prin decizii pana la 31 decembrie 2017.

– Depunerea pana la 31 decembrie 2017 a tuturor declaratiilor potrivit vectorului fiscal. Aceasta conditie se considera indeplinita si in cazul in care pentru perioadele in care nu s-au depus declaratii fiscale, obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal central.

– Depunerea unei cereri de acordare a acestor facilități până la data de 31 decembrie 2017.

 

Informaţia a fost confirmata si de Adrian Dobre, purtatorul de cuvant al PSD. Acesta a precizat, pentru MEDIAFAX, ca: “Este depusa o initiativa parlamentara care urmeaza sa fie analizata si coordonata cu celelalte politici guvernamentale. Dar, atentie, chiar daca este o initiativa a parlamentarilor PSD, ea nu a fost inca dezbatuta si aprobata de forurile de conducere ale partidului si nici corelata cu prevederile noului Cod Fiscal”.

 

 

Surse: profit.ro, zf.ro, realitatea.net

bannerT