Pragurile de datorii pentru care firmele intra automat la split TVA, au fost majorate

Plafoanele de obligatii restante la TVA pentru care firmele vor fi introduse automat in sistemul split au fost majorate de deputatii din comisia de buget cu câte un zero. Astfel pentru contribuabilii mari pragul va fi de peste 15.000 lei in loc de 1.500 lei, iar pentru cei mijlocii va fi de peste 10.000 lei in loc de 1.000 lei. in cazul celorlalti contribuabili, inclusiv persoane fizice, pragul va fi de peste 5.000 lei.  Deputatii au majorat la 30 zile termenele de achitare a obligatiilor restante la TVA.

Conform modificarilor din comisie, articolul respectiv a fost reformulat astfel:

Art.2. (1) Au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art.316 din Codul fiscal, pentru incasarea si plata TVA,  si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art.316 din Codul fiscal  pentru incasarea TVA, care se afla in cel putin una dintre urmatoarele situatii:

a) la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor daca aceste obligatii nu sunt achitate pâna la data de 31 ianuarie 2018.

b) incepând cu 1 februarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentând TVA mai vechi de 60 de zile de la scadenta, cu exceptia celor pentru care s-a obtinut esalonarea la plata, in cuantum mai mare de: 15.000 lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii si 5.000 de lei pentru restul contribuabililor daca aceste obligatii nu sunt achitate pâna la 31 ianuarie 2018;

c) se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa”.

De asemenea, termenul in care TVA trebuie virata in contul specific a fost extins de la maximum 7 zile lucratoare la 30 de zile lucratoare.

Contul TVA nu mai poate fi executat silit pentru plata altor obligatii bugetare restante. Senatul a adoptat astfel amendamente venite de la Guvern, prin care masura de plata defalcata a TVA va fi obligatorie exclusiv pentru companiile aflate in insolventa sau care inregistreaza intârzieri la plata acestei taxe. De asemenea, companiile care vor opta benevol pentru aceasta masura vor primi o scutire de 5% din impozitul pe profit.

Surse: www.profit.ro, www.romanialibera.ro.

bannerT