Plata retroactivă a contribuțiilor la pensii

pensie

 

Prevederile  Legii nr. 186/2016 – în vigoare din 27 octombrie 2016 – oferă cetățenilor posibilitatea de a-și achita contribuția la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-au avut calitatea de asigurat în sistemul public (sau în alte sisteme autohtone) de pensii. Plățile retroactive se pot face până la data de 31 decembrie 2017, după ce Executivul a prelungit termenul inițial cu mai bine de opt luni, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 32/2017.

 

Cui și în ce condiții se aplică legea?

Oricărei persoane care încă nu a ieșit la pensie și care are perioade anterioare neasigurate în niciun sistem de pensii, în limita a cinci ani anteriori datei încheierii contractului de asigurare. Perioadele anterioare neasigurate nu pot fi perioade în care persoana interesată era obligată să fie asigurată în sistemul public de pensii.

Plata retroactivă a contribuției se va lua în calcul pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate parțiale și a pensiei de invaliditate. Mai precis, plata retroactivă a contribuției permite completarea stagiului de cotizare pentru obținerea acestor tipuri de pensii în sistemul public.

Fiecare persoană interesată poate plăti retroactiv pentru una sau mai multe perioade anterioare neasigurate, la alegere, în limita celor cinci ani.

Plățile retroactive se pot face și de către persoanele aflate în altă țară, prin  contract de asigurare încheiat de către un individ mandatat (adică desemnat prin procură specială) de către persoana interesată de plata retroactivă a contribuției. În același timp, plata se poate face inclusiv prin virament într-un cont bancar indicat de casa teritorială de pensii.

Prevederile legii se aplică și indivizilor care au îndeplinit vârsta de pensionare, dar încă lucrează. În acest caz, plățile se pot face doar pentru perioadele anterioare neasigurate de dinaintea îndeplinirii vârstei standard de pensionare. De exemplu, o persoană care a atins vârsta standard de pensionare în februarie 2017 și încă lucrează poate face plăți pentru perioade anterioare neasigurate de dinainte de februarie 2017.

Contractul de asigurare se poate încheia cu casa de pensii de la domiciliul/reședința persoanei interesate, pana la data de 31 decembrie 2017. In aceeași perioadă trebuie făcută plata retroactivă, într-o singură tranșă, sau eșalonat. Începând cu data de 1 ianuarie 2018, plata retroactivă nu va mai fi posibilă. Adresele și datele de contact ale caselor de pensii din țară pot fi găsite aici.

 

Excepții ale legii. În ce cazuri nu se aplică:

Plata retroactivă pentru contribuția la pensii este valabilă pentru perioade anterioare neasigurate, doar în limita a cinci ani. De exemplu, o persoană care încheie astăzi contractul de asigurare poate face plăți retroactive pentru perioada cuprinsă între mai 2012 și mai 2017. Perioadele pentru care se poate face plata retroactivă trebuie neapărat să fie neasigurate, adică să nu se fi plătit deja pentru ele contribuția la pensii sau în timpul lor persoana interesată să nu fi fost obligată la asigurarea în sistemul public de pensii.

Persoanele pensionate nu pot face plăți retroactive.

Pentru perioadele în care angajatorul nu a plătit contribuția la pensii, nu se pot efectua plăți retroactive.

Nu se poate reduce vârsta standard de pensionare prin încheierea de contracte de asigurare retroactive. Plata retroactivă a contribuției la pensii este strict pentru completarea stagiului de cotizare.

Nu se poate cumpăra vechime în muncă. Dacă cineva ar avea vârsta de pensionare astăzi şi i-ar mai trebui doi ani de vechime, va trebui să contribuie doi ani de-acum încolo pentru a ajunge la stagiul prevăzut de lege.

Persoanele interesate să achite pentru viitor contribuția la pensii pot încheia oricând un alt tip de contract de asigurare cu casa teritorială de pensii. Orice persoană care nu obţine venituri, dar care vrea să se asigure şi să îşi completeze venitul asigurat, are posibilitatea de a plăti contribuţia la pensii, potrivit Legii nr. 263/2010.

Până la data de 10 martie 2017 au fost încheiate 11.152 de contracte de asigurare socială, pentru care s-au achitat contribuții de asigurări sociale în valoare totală de 59.051.082 lei, conform evidențelor Casei Nationale de Pensii Publice.

 

Surse: avocatnet.ro, zf.rocdep.ro

bannerT