Persoanele fizice vor plati taxele pentru anul 2018, abia in 2019

Taxele pe care le datoreaza persoanele fizice pentru veniturile pe care le obtin in 2018 din activitati independente (persoanele fizice autorizate – PFA), dividende sau chirii vor putea fi platite pana in martie 2019, conform modificarilor legislative care urmeaza sa fie facute la Codul fiscal. Autoritatile vor schimba radical regimul de taxare a veniturilor obtinute de persoanele fizice, in principal prin introducerea unei declaratii unice si prin stabilirea unui termen unic anual de raportare si plata.

Schimbarile sunt prevazute de o ordonanta de urgenta aprobata recent de Executiv si care mai trebuie doar sa apara in Monitorul Oficial pentru a se aplica. In esenta, documentul prevede simplificarea mecanismului de declarare, stabilire si plata a taxelor pentru veniturile obtinute de persoanele fizice din dividende, chirii sau ca PFA, printre altele. Totodata, sapte declaratii fiscale vor fi comasate pentru a crea o declaratie unica pentru persoanele fizice.

Pentru anul 2018, declaratia unica va fi depusa pana pe 15 iulie, iar din 2019 se va trece la un termen unic de declarare si plata a impozitului si contributiilor sociale pentru persoanele fizice (15 martie). Din prevederile ordonantei reiese indirect ca in anul 2018 nu se vor face plati pentru anul 2018 decat daca persoanele fizice vor dori sa faca acest lucru in mod expres, in special pentru a se bucura de unele reduceri.

Impozitul si contributiile sociale pentru veniturile obtinute in anul 2018 trebuie platite pana la data de 15 martie 2019. Pentru plata anticipata pana la 15 decembrie 2018 se acorda o bonificatie de 5% din suma datorata. O bonificatie suplimentara de 5% din suma datorata se va acorda persoanelor care vor depune declaratia unica pentru 2018 (cu termen 15 iulie 2018) prin mijloace de transmitere la distanta. Anul 2018 va fi singurul an in care declaratia unica se va putea depune si pe suport hartie, urmand ca din anul 2019 declaratia unica sa se depuna exclusiv prin mijloace de transmitere la distanta”, ne-a spus Anamaria Tocaci, tax manager la Schoenherr Tax Bucharest.

Modificarile la regimul veniturilor independente nu se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, ordonanta adoptata recent de Guvern trebuie publicata in Monitorul Oficial.

Surse: www.avocatnet.ro, www.ccisv.ro, www.ziareonline.com.

bannerT