Obligatiile fiscale pentru salariat versus PFA, modificarile de la 01.01.2018

78532484

Modificari importante in domeniul impozitului pe venit si al contributiilor sociale sunt aduse de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2017.

Incepand cu 1 ianuarie 2018, desi contributiile sociale platite pentru un venit salarial sunt in crestere, cele platite pentru veniturile din activitati independente sunt in scadere. Modificari substantiale sunt aduse nu doar veniturilor de natura salariala, ci si celor din activitati independente. Daca modificarile pentru veniturile din salarii au starnit multe dezbateri controversate, cele privind activitatile independente au parut sa treaca mai mult neobservate sau extrem de putin atinse.

Cu un simplu calcul al nivelului de contributii sociale care ar urma sa se datoreze pentru cele doua tipuri de venit, constatam o discrepanta semnificativa.

In contextul in care un salariat castiga un venit salarial brut de 5.000 lei/luna, acesta va avea aceeasi povara fiscala (impozit pe venit si contributii sociale individuale) ca si persoana care castiga un venit din activitati independente de 3 ori mai mare (mai specific – 14.575 lei). De unde aceasta diferenta enorma? Aceasta rezulta ca urmare a introducerii plafonului lunar la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara (i.e., prevazut a fi de 1.900 lei), pentru care se vor datora contributiile sociale in cazul veniturilor din activitati independente

Potrivit unui expert de la EY Romania, suma in cazul PFA este la alegerea acestuia (legea introduce doar un minim al contributiilor platite, nu un maxim) dar, probabil, majoritatea detinatorilor vor alege sa plateasca contributii corespunzatoare salariului minim.

Efectele vor fi nebanuite si negative,”in acest context, facand o analiza a viitorului mod de impunere a celor doua tipuri de venit, nu ne putem abtine din a ridica o serie de intrebari: ce ne va aduce anul 2018? Va creste sau va scadea numarul de salariati? Vom asista la o noua migrare artificiala de la salariat la persoana fizica autorizata pentru a beneficia de o impozitare mai avantajoasa? O migrare, am putea spune, care ar incalca legea daca nu sunt respectate diverse conditii. Daca ne aducem bine aminte, o astfel de structura a fost des si in mod abuziv folosita in trecut si a fost expusa diverselor controale fiscale (reclasificarea in activitati dependente). Iar, in final, s-a ajuns la amnistia fiscala”.

Nu trebuie ignorata nici situatia PFA-urilor ce inregistreaza venituri foarte mici. Acestea sunt folosite in prezent de catre persoane care au venituri ocazionale si reduse din vanzarea unor obiecte, spre exemplu artistii plastici. Pana acum acestia plateau impozite in functie de un venit declarat la inceputul fiecarui an. Pentru viitor ei nu vor putea plati contributii sociale mai mici de 665 lei pe luna, respectiv 35% din salariul minim de 1.900 lei. Multe PFA in aceasta situatie se vor desfiinta, iar detinatorii acestora se vor reintoarce catre micile activitati comerciale la negru, potrivit sursei citate.

Surse: www.capital.ro, www.juridice.ro, www.zf.ro

bannerT