O noua OUG de modificare a Codului fiscal a fost publicata vineri in Monitorul Oficial – OUG 25 / 2018

In M. Of. nr. 291 din 30 martie 2018, s-a publicat O.U.G. nr. 25/2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unui termen, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare.

In sedinta de guvern, a fost adoptata o ordonanta de urgenta venita de la Ministerul Finantelor privind modificarea unor acte normative.

In ceea ce priveste masurile care vizeaza finantarea pentru ONG-uri: au fost luate 2 masuri menite sa incurajeze microintreprinderile si persoanele fizice sa faca sponsorizari si / sau acte de mecenat sau acordarea de burse private.

In ceea ce priveste microintreprinderile, acestea vor putea beneficia de deducerea sumelor aferente din impozitul pe venituri pana la nivelul a 20% din impozitul pe venit aferent trimestrului in care au inregistrat cheltuielile respective.

Exista si o obligatie pentru acestia: sa declare beneficiarii sumelor respective pentru o monitorizare si un control al banilor alocati.

In cazul persoanelor fizice, se majoreaza de la 2 la 3,5% cota din impozitul pe venit care poate fi donata pentru sustinerea acelor entitati non profit si a unitatilor de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditati si care au cel putin un serviciu licentiat.

De la momentul intrarii in vigoare a prezentei OUG, cota din impozitul pe venit poate fi acordata astfel:

2% pentru sustinerea entitatilor non profit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult si burse private; sau

3,5% pentru sustinerea entitatilor non profit si a unitatilor de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditati si care au cel putin un serviciu licentiat

O noua regula fiscala potrivit careia microintreprinderile pot sa opteze pentru plata impozitului pe profit cu indeplinirea a doua conditii:

– au un nivel de capital social minim de 45.000 lei

– au cel putin 2 salariati.

Microintreprinderile care opteaza pentru plata impozitului pe profit vor beneficia de facilitati: scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit, scutirea de la plata impozitului pe profit in cazul in care desfasoara exclusiv o activitate de inovare, cercetare, dezvoltare.

Masura a fost luata pentru a incuraja investitiile in aceste domenii strategice: inovarea, cercetarea si dezvoltarea.

Tot prin aceasta ordonanta se introduce o noua masura pentru transportatorii de marfuri si persoane prin reducerea accizei la motorina.

Au fost introduse masuri care vizeaza esalonarea la plata a obligatiilor fiscale si restituirea taxei auto, timbrului de mediu, in scopul simplificarii procedurilor de restituire pe cale administrativa – se elimina obligativitatea persoanelor de a atasa certificatul de inmatricularea si cartea masinii pentru ca organul fiscal are la dispozitie toate informatiile respective.

Surse: www.theexperts.rowww.universuljuridic.ro.

bannerT