Noile case de marcat vor intra pe piata, Finanțele au autorizat 7 distribuitori

Ministerul Finantelor Publice precizeaza intr-un comunicat ca a autorizat toti cei 7 distribuitori de case de marcat cu jurnal electronic care au depus pana in prezent documentatia prevazuta de lege pentru a putea vinde pe piata romaneasca noile modele de aparate.

Avizele de la Ministerul Finantelor sunt cele finale pentru vanzare, dupa ce, intr-o prima etapa distribuitorii au trecut si de partea tehnica. Vanzarea efectiva a noilor case depinde de cum au procedat firmele respective in privinta stocurilor. Daca au noile echipamente fiscale pe stoc, le pot pune in vanzare in cel mai scurt timp, dar daca nu, vor mai trece cateva zile pana ce acestea vor sosi de la producatori.

Initial, firmele din categoria contribuabililor mari si mijlocii care nu aveau operationale de la 1 iunie imprimante fiscale sau case de marcat cu jurnal electronic, ar fi trebuit amendate chiar de la acel moment. Respectarea acestui termen a devenit practic impozibila, avand in vedere autorizarea tarzie a distribuitorilor, astfel ca Ministerul a decis sa aplice sanctiuni doar de la o data ulterioara. Pentru contribuabilii mici, termenul de dotare cu noile echipamente era 1 august.

Aproximativ 27.000 de firme mari si mijlocii ar trebui sa aiba astfel de echipamente functionale de la 1 iunie, printre acestea fiind, de exemplu, marile lanturi de retail sau de benzinarii. Chiar daca acestea vor reusi sa le cumpere, nu vor avea timp sa le puna si in functiune, proces de asemenea destul de complex. Guvernul a amanat termenul de la care vor fi aplicate amenzi pentru lipsa noilor echipamente, tocmai din cauza faptului ca firmele nu au avut de la cine sa cumpere.

In total, aproximativ 800.000 de case de marcat cu jurnal electronic vor trebui schimbate, majoritatea covarsitoare, insa, pana la 1 august, intrucat companiile care au ca termen 1 iunie utilizeaza preponderent imprimante fiscale. Efortul pentru instalarea a 800.000 de case de marcat intr-un termen scurt este imens, inclusiv ca personal, astfel ca Ministerul Finantelor si ANAF ar trebui sa urmareasca atent cum decurge procesul si sa intervina unde este necesar pentru ca lucrurile sa se desfasoare optim.

Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta care amana aplicarea sanctiunilor pentru nerespectarea termenului limita de dotare cu noile modele de aparate de marcat fiscale.

Potrivit ordonantei, sanctiunile se vor aplica incepand cu 1 septembrie pentru contribuabilii mari si mijloci si 1 noiembrie pentru micii contribuabili.

Nerespectarea termenelor de dotare cu noile case de marcat se sanctioneaza cu amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei, precum si cu confiscarea sumelor nejustificate si suspendarea activitatii operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, pana la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal si prezentarea dovezii de plata a amenzii sau a jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, organului constatator.

Surse: www.profit.ro, www.patronatcasedemarcat.ro, www.news.ro.

bannerT