Noi propuneri de modificare a Codului Fiscal care urmează să se aprobe

cod fiscal

 

 

 

Plafonul până la care firmele sunt scutite de TVA va fi majorat până la 300.000 de lei

Noile reglementări conform cărora actualul plafon de 220.000 de lei, până la care firmele sunt scutite de TVA, va fi majorat până la 300.000 de lei sunt incluse în propunerea legislativă adoptată de Senat, privind modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, urmând să ajungă, pentru votul final, la Camera Deputaților. Prevederile nu vizează microîntreprinderile care depășesc plafonul de scutire, ci persoanele impozabile care au statutul de mică întreprindere în sens de TVA, întrucât pot exista firme care să fie mici întreprinderi în sens de TVA, fără a fi microîntreprinderi, dar și invers.

Modificarea plafonului se poate face doar cu aprobarea UE. În lipsa unei aprobări din partea autorităților europene, de la 1 ianuarie 2018 ar trebui să se revină la plafonul anterior de scutire (35.000 de euro), în contextul în care cel actual , de 65.000 de euro (220.000 de lei) este valabil, până la finalul lui 2017.
Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea scutirii de taxa este constituită din valoarea totală, exclusiv taxa în situaţia persoanelor impozabile care solicită scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, taxabile sau, după caz, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, a operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operațiuni ar fi fost realizate în România, operațiunile scutite cu drept de deducere și cele scutite fără drept de deducere, dacă acestea nu sunt accesorii activității principale, cu excepția:
– livrărilor de active fixe corporale sau necorporale, efectuate de persoana impozabilă;

– livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi.

O persoană impozabilă nou-înființată poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, dacă la momentul începerii activității economice declară o cifră de afaceri anuală estimată, sub plafonul de scutire și nu optează pentru aplicarea regimului normal de taxare.

 

Firmele cu afaceri între 100.001 și 500.000 de euro în 2016 vor trece înapoi la impozit „micro”

 

O altă propunerea legislativă care aduce modificări importante Codului Fiscal vizează și regulile de încadrare la impozit „micro” sau impozit specific, introdus de anul acesta în legislație pentru firmele din sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică ce desfășoară efectiv activități în domeniul HoReCa. Astfel, firmele care au avut în 2016 afaceri cuprinse între 100.001 și 500.000 de euro vor aplica impozitul „micro”, chiar dacă desfășoară efectiv activități vizate de impozitul specific.

Potrivit prevederilor în vigoare la acest moment, clarificate prin normele de aplicare la Codul fiscal, firmele din domeniul cazării și cel al alimentației publice aplică impozitul „micro” dacă au avut în 2016 venituri mai mici de 100.000 de euro. Practic, intentioant sau din greseala, printr-o prevedere din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.3/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, Ministerul Finantelor Publice supraimpozita eronat mii de microintreprinderi. De îndată ce noile reglementări vor intra în vigoare, prevederea va fi extinsă și pentru firmele din HoReCa ce au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri care să nu fi depășit 500.000 de euro.

Firmele în cauză ar urma să declare și să achite, până la 25 a lunii următoare intrării în vigoare a documentului, impozitul specific aferent perioadei cuprinse între 1 ianuarie 2017 și finalul lunii intrării în vigoare a noilor prevederi, prin împărțirea impozitului specific anual la 365 zile și înmulțirea cu numărul de zile aferent perioadei respective. Apoi, vor fi nevoite să își modifice sistemul de impunere, trecând la aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, cel care va avea prioritate, va prevala în fața impozitului specific.
“Astfel, mii societăți comerciale membre HORA vor beneficia, din păcate nu și retroactiv, de impozit pe venit de 1% pentru microintreprinderi”, a subliniat Daniel Mischie, unul dintre liderii organizației patronale a hotelurilor și restaurantelor din Romania- HORA.

 

 

Surse: profit.ro, avocatnet.ro, zf.ro

bannerT