Ministerul Finantelor pregateste o noua forma a impozitului pe bacsis

Ministerul Finantelor, impreuna cu proprietarii de restaurante lucreaza la un proiect care prevedere impozitarea bacsisului cu 16 la suta.

Pe notele de plata din restaurante va aparea o rubrica noua: bacsisul pe care un client vrea il lase ospatarului, fie ca plateste numerar, fie cu cardul. Odata ce vor trece prin casele marcat, aceste venituri vor putea fi impozitate.

Prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar.

Romanii lasa bacsis intre 7 si 8 la suta din cifra de afaceri a unui restaurant. Este o suma generoasa, spun proprietarii de baruri si restaurante, in conditiile in care valoarea pietei depaseste 600 de milioane de euro anual.

Prin aceasta noua masura se vor aduce bani la buget, iar modul in care ospatarii incaseaza bani de la clientii multumiti va fi reglementat.

In alte state, la intrarea in restaurant scrie si ca bacsisul este inclus pe nota de plata si este o suma fixa. Autoritatile au adoptat un impozit pe bacsis pentru scurt timp, acum doi ani. Forma in care s-a aplicat a fost insa ineficienta, iar statul nu a reusit sa colecteze venituri semnificative.

Surse: www.capital.rowww.national.ro, www.realitatea.net

bannerT