Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta care modifica esential Codul Fiscal

 

politician

Membrii Guvernului au adoptat, in sedinta de miercuri, ordonanta de urgenta prin care este modificat Codul Fiscal, prevederile urmand sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Ordonanta de urgenta modifica si completeaza Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal si prevede urmatoarele masuri:

-mutarea CAS de la angajator la salariat cu reducerea cotei totale de contributii sociale de la 39,25% la 37,25%,

-splitarea platii TVA;

-ridicarea plafonului pentru microintreprinderi la un milion de euro;

-instituirea contributiei asiguratoare pentru munca de 2,25% din fondul de salarii, dar si scaderea de la 16% la 10% a impozitului pe venituri si cresterea salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei.

Au fost de asemenea aprobate ordonantele privind cresterea pensiei sociale la 640 de lei si a punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018, precum si cea privind reducerea procentului de plata catre Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%.

Toate aceste trei masuri cumulate vor avea ca efecte cresterea venitului net al angajatului, fara ca angajatorul sa plateasca mai multi bani la buget.

Cresterea contributiilor pentru pensie a angajatului, asigurandud o pensie mult mai mare in viitor.

O alta masura este legata de majorarea nivelului salariului lunar brut de la care se acorda deducerile.

O alta masura benefica, chiar daca in media nu toata lumea e de acord si putem intelege de ce nu, e transpunerea Directivei 1164. Masura e contestata pentru ca ea doreste sa limiteze deductibilitatea dobanzilor realizate intre firme din aceleasi grupuri.

Pe de-o parte, Guvernul prezinta masurile ca fiind benefice, incurajatoare si chiar creatoare de oportunitati pentru angajatori, dar de cealalta parte reprezentantii mediului de afaceri – intreprinzatori, analisti, consultanti, lideri ai patronatelor sau ai asociatiilor de investitori – si politicienii din afara arcului guvernamental le resping in bloc sau in parte, invocand riscuri majore pentru stabilitatea macroeconomica.

Surse: adevarul.ro, www.hotnews.ro, www.mediafax.ro.

bannerT