Firmele ar putea primi 1.000 de euro pentru fiecare internship transformat in angajare

Companiile vor fi incurajate sa angajeze persoanele pe care le aduc in internship prin acordarea unei sume fixe de la stat. Concret, potrivit unui proiect de act normativ care urmeaza sa ajunga la votul decisiv al deputatilor, pentru fiecare stagiu care se transforma in angajare companiile vor primi aproximativ 1.000 de euro, insa numai daca noii salariati stau la firma cel putin doi ani.

Recompensarea firmelor pentru transformarea internship-urilor in contracte individuale de munca este una dintre masurile dorite de Guvern pentru incurajarea incadrarii tinerilor pe piata muncii. Dispozitiile referitoare la acest stimulent de angajare se gasesc intr-un Proiect de lege privind internship-ul, care a trecut de Senat la finele anului trecut si care va ajunge curand la votul decisiv al Camerei Deputatilor, cu propunere de adoptare.

Astfel, societatile ar urma sa primeasca 4.586 de lei (aproximativ 1.000 de euro) din banii statului pentru fiecare persoana angajata in urma unui stagiu, insa doar cu conditia pastrarii noilor salariati timp de cel putin doi ani. Practic, firmele vor avea la dispozitie 60 de zile de la finalizarea internship-ului pentru a incheia un contract individual de munca cu fostii stagiari.

„Promovarea transformarii internshipurilor in contracte de munca permanente (contracte pe perioada nedeterminata). Firmele primesc din partea statului 1.000 de euro per angajat pentru care internship-ul se transforma in contract de munca pe perioada nedeterminata (firma trebuie sa mentina acel angajat minimum doi ani)”, se arata in programul de guvernare  al actualului Executiv.

Pentru a primi banii de la stat pentru internship-urile transformate in angajari, firmele vor trebui sa depuna la agentiile teritoriale de munca o cerere si anumite documente, insa numai in maximum sase luni de la implinirea termenului de 24 de luni de la data angajarii. Concret, in afara de cerere, va fi nevoie de:

  • o copie dupa contractul de internship al internului inregistrat la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca;
  • o copie dupa certificatul de internship al internului;
  • o copie dupa contractul de munca al persoanei care a incheiat contractul de internship, inregistrat in Registrul general de evidenta a salariatilor;
  • orice alte documente care fac dovada mentinerii raporturilor de munca ale persoanei in cauza.

Surse: www.avocatnet.ro, www.legestart.ro.

bannerT