Decontarea sumelor cu care se alimenteaza contul de Split TVA.

total-expert-serv.contx.ro

Sistemul Split TVA implementat de catre firmele platititoare de TVA aflate in insolventa sau care inregistreaza datorii la plata TVA peste anumite plafoane presupune plata si incasarea taxei prin intermediul unui cont bancar deschis la Trezorerie sau banca.

Imediat dupa deschiderea contului de TVA, o firma se poate confrunta cu urmatoarele doua situatii:

  • firma incaseaza numerar din partea clientilor sai, prin care se alimenteaza contul de TVA cu sumele reprezentand TVA aferenta serviciilor prestate sau produselor livrate de firma in cauza. Aceste sume din contul de TVA sunt utilizate de firma pentru plata TVA catre furnizorii sai si catre bugetul de stat;
  • firma trebuie sa plateasca TVA catre furnizorii sai, dar inca nu a primit TVA din partea propriilor clienti sau TVA primita de la acestia e mai mica decat TVA care trebuie platita catre furnizori. In acest caz, firma va trebui sa alimenteze contul sau de TVA din contul sau curent. Apoi din contul propriu de TVA va plati valoarea TVA catre contul de TVA al furnizorului.

Pentru a nu intra in dificultati de cash-flow, firmele care sunt in a doua situatie pot solicita din partea Fiscului aprobarea decontarii sumei cu care s-a alimentat contul de TVA. Dupa inaintarea acestei solicitari, aprobarea decontarii se va face in termen de trei zile lucratoare.

Trebuie retinut faptul ca decontarea sumelor cu care se alimenteaza contul de TVA este diferita de rambursarea sumelor de TVA care se cuvin firmelor

In prezent, fiscul grupeaza deconturile de TVA, in vederea procesarii lor, in doua categorii, si anume:

  • deconturi cu sume pozitive (firmele vor avea TVA de plata);
  • deconturi cu sume negative (firmele au optiunea de rambursare sau pot opta pentru reportarea in decontul perioadei urmatoare).

Atunci cand firmele impozabile vor solicita rambursarea TVA, fiscul va stabili gradul de risc fiscal al acestora, dupa cum urmeaza:

  • deconturile de TVA cu risc fiscal mic se solutioneaza in termen de maximum cinci zile de la data depunerii decontului;
  • deconturile de TVA cu risc fiscal mediu se solutioneaza in urma unei analize documentara;
  • deconturile de TVA cu risc fiscal mare se solutioneaza in urma unei inspectii fiscale.

Surse: www.avocatnet.ro, www.hotnews.ro, www.startupcafe.ro.

bannerT