Declaratia unica: cum se calculeaza si cum se plateste contributia pentru sanatate in cazul drepturilor de autor

Ministerul Finantelor a pus in dezbatere publica proiectul ordonantei care include normele privind depunerea Declaratiei unice privind plata contributiilor pentru sanatate pentru categoriile de persoane care obtin venituri extrasalariale.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala aplica regula generala de stabilire a contributiei de asigurari sociale prin retinere la sursa de catre platitorul de venit, in situatia in care venitul net anual estimat a se realiza din aceste activitati este cel putin egal cu 12 salarii lunare minime brute pe tara ( plafonul de 22.800 lei in anul 2018). In acest caz, platitorul de venit are obligatia sa calculeze, sa retina, sa plateasca contributia de asigurari sociale si sa depuna declaratia – formular 112″

Contribuabilii trebuie sa depuna in acest sens “Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”, in care isi estimeaza veniturile nete din anul in curs.

Daca ele sunt mai mari de 22.800 de lei pe an (echivalentul a 12 salarii minime lunare brute), suma la care se ajunge dupa aplicarea cotei de cheltuieli forfetare de 40%, se plateste, prin retinere la sursa, contributia de 25% aplicata la cel putin 22.800 de lei. Daca nu, plata este optionala.

Daca veniturile estimate sunt sub acel prag, platitorul nu retine nimic, nu depune nimic, la fel si contribuabilul.

Declaratia unica se poate depune in acest an pana la data de 15 iulie, iar de anul viitor pana la data de 15 martie.

Daca, ulterior, venitul realizat este mai mare decat cel estimat, dar peste prag, contribuabilii nu vor plati in plus. Daca este mai mic si sub prag decat cel estimat, si s-au platit contributii, sumele nu se restituie. Daca venitul realizat este mai mare decat cel estimat, si peste prag, contribuabilul va plati CAS pe diferenta.

Persoanele fizice pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza venituri nete anuale cumulate, sub plafonul de 22.800 lei si/ sau daca nu realizeaza venituri.

Persoanele fizice care estimeaza venituri nete anuale cumulate sub plafon, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate dupa cum urmeaza:   a) daca depun declaratia unica pana la termenul legal de depunere, la o baza de calcul reprezentand valoarea a sase salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata in vigoare la data depunerii acesteia;

b) daca depun declaratia unica dupa termenul legal de depunere, la o baza de calcul reprezentand valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, in vigoare la data depunerii acesteia.

Persoanele fizice care nu realizeaza venituri datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara indiferent de data depunerii declaratiei unice

Surse: www.adevarul.ro, www.avocatnet.ro, www.economica.net.

bannerT