Declaratia 600 alaturi de alte 4 declaratii vor fi comasate

total experst serv

 

 

Ministerul Finantelor pregateste comasarea a cinci Declaratii intr-una singura, in contextul eliminarii formularului 600. Cele cinci formulare sunt  600, 200, 201, 220 si 221.

Masura a fost confirmata marti si de catre ministrul finantelor publice, Eugen Teodorovici, care a amintit chiar de comasarea a cinci declaratii fiscale, inclusiv formularul 600: ”Sunt cinci formulare de acest tip, o sa incercam o comasare. Cei care au depus aceste formulare nu le vor mai depune, in cazul in care sumele pe care le-au pus in formularul initial sunt mai mari decat ce vor estima pe parcurs. Vom merge pe estimare, nu pe ce s-a realizat in 2017”, a spus ministrul pentru presa centrala.

Declaratia 600 trebuia depusa pana la 31 ianuarie 2018 de catre cei care in 2017 au obtinut venituri din activitati independente echivalente cu cel putin 12 salarii minime pe an din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau din alte surse.

Formularul 600 a starnit controverse in ultimele saptamani, intrucat impune unor persoane in 2018 contributii la CAS si CASS, indiferent de veniturile din aceste surse obtinute in acest an, conditia fiind sa fi avut anul trecut venituri de acest tip peste plafonul de 22.800 de lei pe an.

600 – declaratie privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate. Se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributie de asigurari sociale si/sau contributie de asigurari sociale de sanatate.

200 – declaratie privind veniturile realizate din Romania. Declaratia se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, provenind din: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor cu exceptia veniturilor din arenda, activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, piscicultura, silvicultura, transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, jocuri de noroc, alte surse, pentru care contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei.

201 – declaratie privind veniturile realizate din strainatate. Se completeaza si se depune de catre persoanele fizice rezidente romane cu domiciliul in Romania si de catre persoanele fizice care indeplinesc conditia mentionata la art.59 alin.(2) din Codul fiscal care realizeaza venituri din strainatate, supuse impozitarii in Romania, cum ar fi: venituri din profesii liberale, venituri din activitati de productie, comert, prestari servicii, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, piscicultura, silvicultura, venituri sub forma de dividende, venituri sub forma de dobanzi, venituri din premii, venituri din jocuri de noroc, castiguri din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, alte venituri din investitii, venituri din pensii, remuneratii/indemnizatii ale membrilor consiliului de administratie/administratori/cenzori si alte venituri similare, precum si alte venituri supuse impunerii potrivit titlului IV din Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Se depune si de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din pensii din strainatate in vederea stabilirii contributiei anuale de asigurari sociale de sanatate, datorata in Romania.

220 – declaratie privind venitul estimat/norma de venit. Se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, supuse impozitului pe venit, provenind din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda, activitati agricole impuse in sistem real, silvicultura si piscicultura.

221 – declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit. Se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri impozabile din Romania, din activitati agricole pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, provenind din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea, cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

Surse: www.avocatnet.ro, www.capital.ro,  www.profit.ro.

bannerT