Cum se vor calcula deducerile personale in 2018?

De la 1 ianuarie 2018 intra in vigoare modificarile introduse de OUG nr. 79/2017 in Codul fiscal, printre acestea numarandu-se si cele referitoare la deducerile personale.

In prezent, deducerea personala este acordata angajatilor cu venituri lunare brute de maximum 3.000 de lei, care au sau nu persoane in intretinere, insa avantajul fiscal va fi acordat, din 2018, salariatilor cu venituri de pana la 3.600 de lei.

„Persoanele fizice (…) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza”, este explicat in Codul fiscal, cu precizarea ca, de la anul, in cazul celor cu un venit lunar brut de pana la 1.950 de lei (in loc de 1.500 de lei), deducerea personala va fi de:

  • - 510 lei (in loc de 300 de lei), pentru salariatii fara persoane in intretinere;
  • - 670 de lei (in loc de 400 de lei), pentru salariatii care au o persoana in intretinere;
  • - 830 de lei (in loc de 500 de lei), pentru salariatii care au doua persoane in intretinere;
  • - 990 de lei (in loc de 600 de lei), pentru salariatii care au trei persoane in intretinere;
  • - 1.310 lei, (in loc de 800 de lei), pentru salariatii care au patru sau mai multe persoane in intretinere.

In cazul salariatilor cu venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.951 lei si 3.600 lei, inclusiv, deducerile personale vor fi degresive (vor descreste treptat) fata de cele de mai sus si se vor stabili conform unui tabel ce va aparea in Codul fiscal.

Salariatii care vor realiza venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 de lei, nu vor beneficia de deducere personala, nici pentru ei insisi, nici pentru persoanele aflate in intretinerea lor.

Deducerea personala se acorda persoanelor angajate pe teritoriul Romaniei cu contract individual de munca, indiferent de natura acestuia (norma intreaga/timp partial, pe durata determinata/ nedeterminata etc) exclusiv la acel angajator unde salariatul isi declara functia de baza. Aceasta se acorda de catre angajatorii cu sediul sau domiciliul in Romania, pentru veniturile din salarii, realizate de persoanele incadrate cu contract individual de munca in conditiile de mai sus.

Chiar daca la prima vedere pare ca mai multi salariati vor beneficia de deducerea personala, incepand din 2018, lucrurile vor ramane, practic, neschimbate fata de ce se aplica in prezent.

Surse: www.avocatnet.ro, legestart.ro, www.zf.ro.

bannerT