Ce este identificatorul unic la nivel european?

 

too-many-folders

 


Potrivit Legii nr. 152/2015, registrul central al comertului (tinut de Oficiul National al Registrului Comertului – ONRC) si registrele comertului tinute de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale urmeaza sa fie incluse intr-un sistem european in care vor fi cuprinse toate registrele comertului din statele membre ale Uniunii Europene, respectiv sistemul de interconectare a registrelor comertului. Pentru ca persoanele fizice si juridice inregistrate in registrele comertului din Romania sa poate fi identificate in sistemul european, ele vor primi un nou cod de identificare, mai exact – identificatorul unic la nivel european (EUID).

De la 7 iulie 2017, firmele si persoanele fizice autorizate din Romania vor primi, pe langa actualale Cod unic de intregistrare (CUI) si Cod de identificare fiscala (CIF), si un identificator unic la nivel european (EUID). Prin EUID, orice firma din Romania si din celelalte statele ale UE va fi inregistrata la nivel european.

Noul EUID va cuprinde elementul de identificare a firmei ca fiind din Romania, elementul de identificare al registrului national in Uniunea Europeana si numarul firmei / PFA din Registrul Comertului. Noul cod european EUID va fi inscris pe certificatul de inregistrare al firmei / PFA la Registrul Comertului.

Potrivit Oficiului Națio­nal al Registrului Comerțului (ONRC), noul cod va fi atribuit în mod automat, în format electronic, tuturor entităților economice din țară, respectiv persoanelor juridice, PFA-urilor, întreprinderilor individuale (II) și întreprinderilor familiale (IF).

Tuturor acestor firme li se va atribui codul EUID, dar numai acelea care vor avea stricta nevoie de acel cod trebuie sa depuna cerere la Registrul Comerțului, pentru a li se elibera noul certificat.

Entitatile economice care se infiintează de la 7 iulie 2017 vor primi de la Registrul Comertului noul certificat constatator care va contine și codul EUID. Restul firmelor active deja infiintate si PFA-urile existente vor putea obtine la cerere certificatul pe care sa fie trecut noul element de identificare in spatiul european. In momentul In care firmele vor merge la Registrul Comertului pentru a inregistra diverse operatiuni (deschiderea unui punct de lucru, un nou obiect de activitate in statut etc.), atunci acea firma va putea obtine si un nou certificat, pe care va exista evidentiat si codul EUID.

Noul cod de identificare a firmelor la nivel european va fi folosit peste tot in Europa. Asadar, pot fi firme care vor avea nevoie urgenta de acel EUID, in cazul achizițiilor sau livrarilor intracomunitare, in cazul deconturilor de TVA privind achizitii intracomunitare, in cazul achizitiilor electronice prin SEAP sau in diverse alte situatii. In astfel de cazuri, firmele respective se vor adresa Registrului Comertului cu cerere pentru a li se elibera acel document cu EUID.

Pe pagina de internet a ONRC si pe portalul de servicii online al acestuia, urmeaza sa fie disponibile gratuit prin sistemul de interconectare a registrelor comertului urmatoarele informatii:

– denumirea si forma juridica a persoanei inregistrate in registrul comertului;

– sediul social/profesional al persoanei inregistrate in registrul comertului si statul membru in care este inmatriculata;

– numarul de ordine din registrul comertului al persoanei inmatriculate/inregistrate, identificatorul unic la nivel european EUID si codul unic de inregistrare fiscala;

– starea firmei.

 

 

Surse: avocatnet.ro, startupcafe.ro

bannerT